יום שבת, 5 בפברואר 2011

ממולאים

ממולאים - גרסא פרטית שלי למאכל המוכר. אני אוהב יותר את הגרסא האפויה:

 תערובת המילוי:
*~ 2-3 בצלים בינוניים
* ~1-2 כרישות, החלק הלבן בלבד
* ~חצי פלפל חריף, ירוק בלבד, בלי גרעינים וקרום לבן
* ~ גזר
* ~שורש סלרי בינוני
* ~שורש פטרוזיליה בינוני

* ~חצי כוס שמן (עדיף שמן זית טוב)

קוצצים הכל לקוביות קטנות (אפשר גם לגרר בפומפיה גסה, לא את הפלפל החריף), מטגנים בשמן על אש בינונית (הלהבה הקטנה של האש הגדולה), תוך ערבוב מזדמן, עד שנהיה שקוף עד מזהיב.

* ~1 קילוגרם בשר טחון - עדיף שומני, אפשר כבש, או בקר עם שומן כבש. לפעמים אני מערבב עם עוף טחון

מזיזים את הירקות הצידה, לאזור שלא מתחת ללהבה, או מוציאים החוצה לקערה, מוסיפים את הבשר הטחון ומפרידים לפירורים עם כף העץ עד שהכל מאפיר.

* הרבה עגבניות - בין 1-4 קילו, אפשר פחות ולפצות ברסק עגבניות לעצלנים, או אם אין עגבניות יפות.


חותכים (בזמן שהשאר מיטגן) לקוביות קטנות, הכי טוב לחלוט ולקלף, אבל לא חייבים.
מוסיפים את כל העגבניות בבת אחת ומשאירים על הלהבה הכי גבוהה עד שרותח.

מורידים לאש בינונית ושומרים על רתיחה עד שמסמיך ומתעבה.

אפשר גם להכין בנפרד רוטב עגבניות ולערבב, אבל חבל על הכלים.

בינתיים:



* צנוברים (לא חובה)
קולים - שמים במחבת ומחממים תוך ערבוב (או הקפצה) עד שמזהיב. זהירות רבה - זה נשרף בשניות ואין דרך חזרה.

* 1-1.5 כוסות אורז
* 2 כפות שמן

מלהיטים את השמן בסיר כבד, מוסיפים את האורז, מרתיחים מים בקומקום ומערבבים את האורז. כשהוא מתלהט והמים רתחו, מוסיפים 1.5 כוסות מים וממליחים. מכסים ומעבירים לאש קטנה ל-10 דקות.


* זר פטרוזיליה וזר שמיר, או עשבי תיבול אחרים לפי הטעם

לוקחים כל זר, מגלגלים את קצהו, מקפלים פעם אחת - עד לתחילת העלים, מחזיקים הדוק ביד אחת וקוצצים דק דק עם היד השניה.

בפעם האחרונה שהכנתי היה לי המון תרד מצויין ועלי סלק (מעין מנגולד קטן). מילאתי את המנגולד, ואת העלים הפחות מתאימים, וחבילה של עלי תרד, חלטתי (דקה במים רותחים ואז מים קרים) והוספתי גם לתערובת.

הירקות:

* פלפלים מכל הצבעים
* קישואים (העגולים הכי טובים)
*עלי כרוב
* עלי מנגולד
* עלי גפן

מסירים את ה"ראש" של הפלפלים, מנקים היטב מגרעינים וקרום לבן. כמובן ששומרים את הראש.
מסירים גם את הראש של הקישואים, מרוקנים את תכנם בכפית (אפשר להוסיף אותו לתערובת, או לטגן בנפרד ולאכול - מתכון בסוף). אם משתמשים בקישואים ארוכים - אפשר לעשות "סירות".
את העלים - כרוב חולטים במים רותחים, לריכוך. גם מנגולד עדיף, אבל לא חייבים. את העלי-גפן מרטיבים.

מברישים בשמן תבנית בשרית גדולה. מברישים היטב מבפנים ומבחוץ גם את הירקות.


חזרה למילוי:

כשהרוטב סמיך מאוד מסירים מהאש. מצננים. מערבבים עם האורז הצנוברים והעלים.


ממלאים את הירקות ומסדרים בתבנית, עדיף בשכבה אחת. אם אפשר, עדיף להפריד בין הפלפלים והקישואים הממולאים, להם לוקח הרבה זמן, לבין העלים וסירות הקישואים, שאפייתם מהירה יותר, אבל זה קריטי.

 אופים בתנור 30-40 דקות, או עד שהפלפלים צלויים קמעה.
 
בתיאבון

אין תגובות: